A kuvikvédelem egyik legalapvetőbb feladata az állomány fennmaradása és gyarapodása szempontjából a megfelelő élő- és táplálkozó-területeken a fészkelési lehetőségek biztosítása. A hazai tapasztalatok alapján kuvikok megtelepítése céljából a hengertestes odútípus a legmegfelelőbb. Ezt fára, vagy épület oldalára erősítve is kihelyezhetjük az itt leírt szempontok szerint.

     Olyan táplálkozó- és élőhelyekre történjenek az odútelepítések, ahol a kuvik a megfelelő költőhelyeinek szűkössége (padláson költősarok illetve idős odvas fák hiánya, vagy berepülő nyílás időszakos lezárása, esetenként a túl nagy fészkelő- és pihenőhely nélküli gyepterületek) miatt célszerű a mesterséges költőládák kihelyezése.

Kb. 4 hetes kuvikfiókák az odúban gyűrűzés előtt

 

     A lehetséges kuvikodúk alapvető kritériuma, hogy a kuvik meglehetősen nagy berepülő nyílású 80 – 85 mm-es odút igényel, ami manapság a természetben igen ritka. Alakja egy elnyújtott téglatestre, hengerre, vagy háromszög alakú testre hasonlíthat, típustól függően. Teste 80 cm-től 120 cm-ig nyúlhat, de a belső tér általában elég, ha csak 25 cm átmérőjű. A bejárati nyílás általában csak az odú egyik végén van, mögötte legalább egy sötétítő fallal ellátva. A bejárati nyílással szemközt helyezik el általában az ősszel a láda tisztítását, fészkelési időben az esetleges fiókák gyűrűzését szolgáló nyitható oldal- vagy véglapot. 

     Az eddigi hazai megtelepedések és sikeres költések – néhány kivételtől eltekintve – mind hengertestes odútípusban történtek. Eddigi tapasztalataink alapján tehát egyértelműen kijelenthető, hogy kuviktelepítés érdekében a mesterséges odúk kihelyezésekor a faj számára megfelelő élőhelyeken hazánkban érdemes előnyben részesítenünk a hengertestes odútípust, annak kihelyezési szempontjaival, melyek a következők:

A hengertestes odútípus műszaki rajza

 

     Odútípus és annak rögzítése, kihelyezése:

  • ž  hengertestes típusú odú
  • ž  legalább 3 méteres kihelyezési magasság lehetőleg ritkább lombozatú, egyedül álló, idősebb faegyedre (nyár-és fűzfafajok az eddigi megtelepedések alapján nem ajánlottak)
  • ž  vízszintes oldalágra felerősítés lógatva, vagy fixen, min. 2,75 mm-es horganyzott acélhuzallal

 

     Potenciális revírterület jellemzői 2 km sugarú körben

  • ž  potenciális táplálkozó, vagy pihenőterület felé néző, árnyékolt, de jól látható, a madár által könnyen megközelíthető bejárati nyílás
  • ž  az élőhely legyen megfelelően mozaikos (kaszálók, fás legelők, „élő” tanyák) 

 

     Preferált közvetlen élőhelyi jellemzők 500 m-en belül

  • ž  mérsékelt emberi zavarás (emberi tevékenység legalább 50 m-re)
  • ž  nagy létszámú állattartó-telep (juh, szarvasmarha, ló, szabad tartású baromfi)
  • ž  aszfaltozott úttól legalább 200 m-es távolság, szigetelt távvezeték-oszlopok

Kuvikodú ellenőrzés közben

 

     Remélem az adott információk minden kedves kuvikszerető ember segítségére lesznek eme, az Alföldön és az ország más területein még mindig sok helyen üldözött, de mégis drága bagolyfajunk megtelepítésében és védelmében.

     Akik önállóan készítenek kuvikodút, vagy helyeznek ki, azokat elérhetőségeinken keresztül örömmel segítjük. Általunk készített kuvikodúkat is rendelhetnek, azok kihelyezését örömmel koordináljuk („Egyesületi termékek” menüpont).

Aki ilyen mesterséges fészekládát helyezne ki, azt kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az egyesülettel, illetve olvassa el a „Koordinátoroknak” szóló menüpontot.

Legyen koordinátorunk, dolgozzunk együtt a kuvikok védelméért!

Joomla templates by a4joomla