Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület

elnöki beszámoló 2022

 

TEREPMUNKA

2022-ben háromszor voltunk a kiskunsági törzsterületen, ezek közül, idén már másodszor, májusban 4 napot. Folytatódott a Merzse-mocsár melletti füleskuvik program is, valamint a nem szorosan az egyesület központi kutatási témájához tartozó tavaszi és őszi vonuló madár gyűrűzés a Naplás-tónál valamint a téli sirály gyűrűzés. Általánosan megállapítható, hogy évről évre egyre kevesebb egyed és faj mozog az általunk bejárt területeken. Nyáron nagy a szárazság az ország közepén, kezdődő elsivatagosodás jelei mutatkoznak. A tél enyhe, változékony az időjárás.

Két alkalommal tartottunk kifejezetten sikeres, alkalmanként több mint 100 főt megmozgató családi napot a Bagolysuli programmal közösen. Másodszor is eleget tettünk a Tatai Vadlúdsokadalom rendezvény meghívásának, ahol a madarász körök krémje jelenik meg és rengeteg korábbi szakmai és baráti kapcsolatot sikerült ismét élővé tenni. Ugyanakkor hatalmas érdeklődés tapasztaltunk a lakosság körében is.

A terepen mozgáshoz elengedhetetlen autó kérdésben úgy néz ki hosszútávú megoldást sikerült találni azzal, hogy egyik tagtársunk vásárolt egy Mitsubishi L400-s terepjáró kisbuszt, amit az egyesület használhat különböző megmozdulásai alkalmával.

 

TAGSÁG

Egy új tag kérte felvételét az egyesületbe, haláleset pedig idén szerencsére nem csökkentette az egyesületi taglétszámot. Azonban régi gond, hogy van jópár korábban tagnak jelentkezett személy, aki nem fizette be az éves tagdíjat, akár már több évre visszamenőleg sem. Ebben az esetben az Alapszabály szerint lehetőség van a tag kiléptetésére. Emailek és telefonos egyeztetések után megpróbáltunk mindenkivel egyeztetni és idén kitisztáztuk az aktív és nem aktív tagok névsorát, amely folyamat során passzív státuszba helyeztünk át 28 volt tagot. Végül közös megegyezéssel aktívként 16 személyt erősítettünk meg. Jelenleg ennyi az egyesületi taglétszám. 

 

MŰKÖDÉS FINANSZÍROZÁS

Az alakulást követő néhány évben úgy gondoltuk, hogy a taglétszám folyamatos növelése helyes célkitűzés mind a társadalmi hatásosság, mint a működési költségek előteremtésére szempontjából. Idővel azonban kiderült, hogy noha nagyon sok embert érdekel az egyesület munkája, mégis abban tevékenyen résztvenni keveseknek van elég szabadideje, elszántsága — lásd passzív tagok. A tagdíjakból így elenyésző bevételre lehet számítani és kevés embert is lehet elérni. Miután lehetőségünk nyílt az SZJA 1% gyűjtésre fokozatosan ez vált a legfőbb bevételi forrásunkká, így idén már önfenntartóva válhattunk. A 2021-es év 1% gyűjtés eredményeként szeptemberben 1.016.502 Ft-t utalt át a NAV. Nyílt napjainkon illetve Tatán összesen 237.600 Ft adományt gyűjtöttünk.

Ezért a közös vezetőségi beszélgetéseinken, mintegy kiértékelve a tapasztalatainkat, elhatároztuk, hogy a jövőben az 1% és a szakmai rendezvényeken illetve a nagy tömegeket megmozgató eseményeken — például fesztiválokon — adományok gyűjtésére fogunk összpontosítani.

 

KOMMUNIKÁCIÓ

Legsikeresebbnek az óvodás / kisiskolás korosztálynak és családjainknak tartott terepi nyíltnapokat tartjuk. Folyamatos kiselőadások közben, rengeteg kérdés, élénk érdeklődés kísérte minden alkalommal ezeket a rendezvényeket. Épp a legfogékonyabb korosztálynak sikerült a fajjal és a természetvédelemmel kapcsolatos, valamint az ember és a környezet érzékeny viszonyára rámutató információkat, élményt átadnunk, az egyesület szakmai munkájára felhívni a figyelmet, amire jó bizonyíték az adományok szemmel látható mennyisége és az ajándékba kiosztott tárgyak számossága.

Három alkalommal is felvették velünk a kapcsolatot FB-n kuvik mentés témakörben és egy "furcsa madárhang" témájában is segítségünket kérték ezen a platformon. Idén szakmai publikálások terén kicsit elmaradtunk a korábbi évektől, de ez tudatos döntés is volt, mert személyes erőforrásaink korlátosak és ezeket inkább, a már említett személyes szakmai megjelenésekre koncentráltuk. A FB megjelenésünk sajnos nem megfelelő, nem lehet naprakész esemény előrejelzőket, beszámolókat találni rajta, a galéria sem bővül. Mindenképp megoldás kell találni erre egy alkalmas elszánt tag személyében, mert aki ezt elvállalta nem kapott kellő segítséget tőlünk, de maga is visszahúzódott a feladattól.

 A honlapot látogatók számát nem tudjuk utólag éves bontásban vizsgálni, így csak megérzéseinkre hagyatkozok, amikor azt állítom, hogy a korábbi évekhez hasonló volt ezen a felületen a látogatók száma. A honlapot amúgy folyamatosan fejlesztjük. Idén több látvány elemmel és új tartalom-felületekkel is bővült. A galériában folyamatosan megjelennek az épp adott esemény fényképei.

Rendkívül sikeres volt a májusi "nagy" felmérésre a Lufthansa Technik Budapest Kft. dolgozó körében meghirdetett vállalati nyíltnap is. Valamivel több mint 40 fő részvételével 5 jól megközelíthető odút ellenőriztünk le miközben kiselőadások és a szerencsére fajgazdag költések valamint a terpen látottak apropóján felmerült rengeteg kérdésre válaszolva nagyon informatív beszélgetések zajlottak.

 

JÖVŐKÉP

Évek óta dilemma egyesületi berkekben, hogy mire fókuszáljuk csekély erőforrásainkat és energiáinkat. Felmerült már sok, eddig nem megvalósított téma, így a füleskuvik park bővítése, külön szakmai program füleskuvikra, egy hosszútávú a gyorsan odvasodó fákra alapozott természetes élőhely teremtő szakmai program, genetikai adatgyűjtésre alapozott trend vizsgálatok stb. Az igazi vízválasztó kérdés azonban mindig is az volt, hogy sok szakmai program vagy inkább élmény a tagoknak és az érdeklődőknek. Mindkettő komolyan végiggondolva és -hajtva sok energiát igényel, szinte külön-külön lekötné az egész egyesület éves működését. A korábbi években inkább a szakmai programok domináltak, így született meg a rengetek publikáció úgy a hazai, mint a külföldi szaklapokban valamint a közvetlenül az egyesület tevékenységéhez köthető doktori cím.

A korábban említett közös beszélgetéseinken az körvonalazódott, hogy mindenki szívesen visszakanyarodna a hőskor élmény alapú terepmunkájához, kiegészítve a gyerek programokkal és nyíltnapok szervezésével, mely utóbbiakból rengeteg inspirációt örömöt lehet meríteni és a támogatás gyűjtésnek is egyik fontos alappillére lehet.

jövőre tehát lehetőleg még több napot szeretnénk a Kunságban tölteni, a szakmai munkába új embereket bevonni, őket terepre is elvinni, kívülállóknak a térséget a tájat bemutatni és madaras élményeket biztosítani.

A kommunikáció egybekötve a terepi munka témájában felmerült, hogy talán volna erőnk és lehetőségünk is a nyílt napjainkra építve nyitni egyetemisták, és olyan szakmai szervezetek más egyesületek vagy ezek ifjúsági tagozatai felé is, akikkel a mai napig nincs élő kapcsolatunk. Ez a nyitás bemutatókra, közös munkára a törzsterületen, esetleg szakdolgozat témák támogatására épülhetnének.

 

Kenéz Attila

MKOE elnök

Joomla templates by a4joomla