Tisztelt Tagtársaink! Tisztelt Támogatóink!

A 2017. évi SZJA 1%-os felajánlásokból egyesületünk 2018 őszén 353 000.- forintot kapott a NAV-tól.

Ezt az összeget 2019-ben maradéktalanul felhasználtuk működésünk során:

-147.000.- forintot költöttünk odúkészítésre, javításra.

-206.000.- forintot költöttünk a felmérésekre. (szállás, útiköltség)

Minden felajánlónak hálásan köszönjük önzetlen segítségét.

Tisztelettel:

MKOE-elnöksége

Elnöki beszámoló az MKOE 2019. évi tevékenységéről

 

Egyesületünk 2019-ban is sikeres és aktív évet zárt. Tagjaink 5 alkalommal dolgoztak terepen:

 1. 2019 március 16-án diszperziós felmérést végeztünk. Ennek során 26 odút ellenőriztünk, 15-ben már párba álltak a madarak. Öt felnőtt madarat gyűrűztünk meg.
 2. 2019. május 24-26 között végeztük el az I. nagy felmérést a felső-kiskunsági területen. A három nap alatt 115 odút néztünk meg, illetve 1 újat kihelyeztünk. Összesen 47 költést regisztráltunk, ebből 41 sikeres, 6 költés még folyamatban van.

Összesen 147 kuvikot gyűrűztünk, ebből 141 fióka, 6 felnőtt madár. A fészekaljankénti fiókaátlag 3,43 (141:41), ez átlagosnak mondható. (megjegyzendő: három helyen csak a költést regisztráltuk, a madarak már kirepültek, illetve volt 1, illetve 2 fiókás költések, ahol megalapozottan feltételezhető, hogy több fióka is volt, de a nagyobbak már kirepültek.)

Emellett volt 6 visszafogás is.

Egyéb érdekességek:

 • 1 gyöngybagoly költés 6 tojással
 • 1 füleskuvik költés, éppen tojásrakásban (tönkrement 6 tojásos kuvikköltés mellett)
 • 1 búbosbanka költés, 7 pici fióka
 • 4 vörös vércse költés (itt nagyok a különbségek, 3 hetes fióka----kotló madár)
 • 1 szalakóta költés
 • sok-sok csókaköltés

Résztvevők: Hámori Ottó, Hámori Dániel, Kenéz Attila, Miklós Andor, Csortos Csaba

    3.   2019. június 07-09. között megcsináltuk a II. nagy felmérést:

 • lecseréltünk 3 odút, egy újat kihelyeztünk
 • ellenőriztünk 20 odút: egy kuvikköltés még mindig az elején van, csak 1-2 napos fiókák voltak; 3 kuvikköltés sajnos tönkrement, méhek telepedtek meg az odúban;
 • 3 új szalakóta-költést regisztráltunk
 • 1 új füleskuvikköltést

A felmérés mellett esténként partimadarak fogása céljából 3 hálót tettünk ki.

Sikerült 2 tőkés récét, 2 bíbicet, 2 erdei cankót, 1 kis lilét, 1 piroslábú cankót (visszafogás, 2015-ben gyűrűzték Soponyán), 1 erdei fülesbaglyot (!) fogni, gyűrűzni.

Résztvevők:

Hámori Krisztina

Hámori Boglárka

Hámori Hanka

Hámori Domonkos

Hámori Dániel

Hámori Gergő

Horváth Endre

Csortos Csaba

   4.   2019. július 04-én csináltuk meg az utófelmérést: ennek során 11 szalakótát (1 felnőtt, 10 fióka) gyűrűztünk. Kunszentmiklós határában, egy birkahodály tetőterében kihelyezett gyöngybagolyládában sikeres költést találtunk. Sikerült az öreg hímet, illetve 5 fiókát legyűrűzni.

Részt vevők:

Hámori Boglárka

Hámori Domonkos

Hámori Dániel

Csortos Zsófia

Csortos Csaba

  5. 2019. szeptember 27-28-29 között Egyesületünk tagjai a felső-kiskunsági kutatási területen végeztek felújítási-karbantartási munkát. Ennek során 18 új kuvikodút, 3 gyöngybagolyládát helyeztünk ki, 5 odút áthelyeztünk, 25 odút megjavítottunk, felújítottunk, kitakarítottunk. Jelenleg az odúpark 150 kuvikodúból, 4 gyöngybagolyládából áll. Éjszakánként függönyhálóval próbáltunk baglyokat fogni. Erőfeszítéseinket siker koronázta, 5 gyöngybaglyot és 2 kuvikot sikerült befognunk, s meggyűrűznünk.

Részt vevők:

Hámori Ottó

Hámori Dániel

Horváth Endre

Kenéz Attila

Csortos Csaba

  6.  Egyéb tevékenységek:

2019. szeptember 07-én Egyesületünk tagjai Monoron egy asztalosműhelyben 20 kuvikodút készítettek el.

Résztvevők:

Hámori Boglárka

Hámori Domonkos

Hámori Dániel

Hámori Ottó

Horváth Endre

Csortos Csaba

A munka reggel 8-kor kezdődött, s este 5-kor végeztünk, sokat spóroltunk ezzel az egyesületnek. (Csak viszonyításképpen: az MME boltjában 20 000.- forintba kerül egy kuvikodú.)

2019-ban másodszor nyílt lehetőségünk az 1 % gyűjtésére. Tagtársaink áldozatos munkájának köszönhetően közel 660 000.- forintot sikerült összegyűjteni. Ezúton is köszönjük a felajánlásokat.

Minden tagtársunknak köszönjük támogatását.

Megjegyzés: a pontos gyűrűzési statisztikai adatok a gyűrűzési-szakmai beszámolókban olvashatóak.

Kelt: Budapesten, 2020. január 27.                                 

Csortos Csaba

      elnök

 

 

 

 

 

Hatósági Jelentés 2018 – MME Kuvik Munkacsoport országos beszámoló a 2018. évi kiskunsági kuvikvédelmi tevékenységekről és eredményekről

 

Hámori Dániel1-Csortos Csaba

1Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Kuvik Munkacsoport, fajvédelmi koordinátor, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A kuvikodú-kihelyezések az ország több új élőhelyén is folytatódtak, a kiskunsági törzsterülettel együtt összesen 21 körzetben. Az országban 2018-ban összesen 32 új kuvikodú kihelyezésére került sor. A kiskunsági törzsterületen az odúpark területileg és a kihelyezett odúk számát illetően nem bővült (2018-ban 112 odú a költési időszakban, 8 új helyszíni telepítés). Hazánkban a Kiskunságban 120, az ország teljes területén pedig nyilvántartásunk szerint min. 238 fészkelésre alkalmas kuvikodú áll önkénteseink gondozásában.Az odúellenőrzési- és egyéb munkálatok az év során folyamatosan több aktív terepi időszakban valósultak meg a koordinált területeken is.

Elnöki beszámoló az MKOE 2018. évi tevékenységéről

 

Egyesületünk 2018-ban sikeres és aktív évet zárt. Tagjaink 5 alkalommal dolgoztak terepen:

I. 2018. március 15-én egyesületünk tagjai a Felső-Kiskunságban a szokásos előzetes felmérést elvégezték. 38 odút néztünk meg. Ebből 20-ban találtunk kuvikokat, többnyire gyűrűs madarakat, de 6 új gyűrűzés is történt. A párbaállás megtörtént, illetve folyamatban van. Pár odút kitisztítottunk, megjavítottunk.

A terepi munka során érdekes faunisztikai adatokat is gyűjtöttünk: láttunk füsti fecskét, ez viszonylag korai adat; 2 parlagi sast, 1 réti sast, túzokokat, pajzsoscankókat.

Résztvevők: Horváth Endre, Hámori Ottó, Hámori Dániel, Hámori Domonkos, Csortos Csaba

Szintén március 15-én került sor egyesületünk közgyűlésére. Legfontosabb kérdés a tisztújítás volt: Kenéz Attila elnök megbízatása 2017 őszén lejárt, s Attila nem kívánta tovább betölteni ezt a pozíciót. Így új elnököt kellett választani. A közgyűlésen Csortos Csabát választották elnöknek, aki 2022. december 31-ig vállalta a megbízatást.

II. Egyesületünk tagjai 2018. május 18-20 között elvégezték az idei első nagy felmérést a Felső-Kiskunsági területen. A 3 napos felmérés alatt közel 90 odút ellenőriztünk. Az eredmények biztatóak:

 • 42 kuvikköltést regisztráltunk; (sajnos 1 tönkrement, vélhetőleg emlős predáció miatt)
 • 11 felnőtt kuvikot jelöltünk
 • 14 fiókát gyűrűztünk, 6+6+2 megoszlásban
 • 1 füleskuvikköltést (tojó gyűrűzve, 5 tojás)
 • több szalakótaköltést regisztráltunk (1 öreg tojó madarat visszafogtunk, 2016 nyarán Bugyi közelében fiókaként gyűrűzték, az elmozdulása kb. 8 km)
 • 2 vörös vércse költést is feljegyeztünk, 2 tojó madarat meggyűrűztük
 • több alkalommal csóka költ néhány odúnkban, összesen 9 fiókát jelöltünk

Összegzés: a költések többsége csúszásban van, többnyire még csak tojások, vagy 1-2 napos fiókák vannak. A fészekaljak többnyire 4-5-6 tojásosak, de akadt 7 tojásos is. Ha az időjárás ilyen kedvező marad, sikeres évnek nézünk elébe.

Sajnos gyöngybagoly költéssel nem találkoztunk.

Minden tagtársunk támogatását köszönjük.

III. 2018. június elején megtartottuk a II. nagy felmérést. Ekkor a sikerült legyűrűznünk a „maradék” kuvikköltéseket is, valamint 2 fészekaljnyi vörösvércsét.

IV. 2018. június 24-én egynapos „utófelmérést” végeztünk. Ekkor legyűrűztünk egy füleskuvik költést, egy kései kuvikköltést, 3 szalakóta költést.

V. 2018. október 06-án, szombaton Egyesületünk tagjai a Felső-Kiskunsági kutatási területen végeztek felújítási-karbantartási munkát. Ennek során 7 új odút helyeztünk ki, 3 odút áthelyeztünk, 8 odút megjavítottunk, felújítottunk, kitakarítottunk.

Részt vevők:

Hámori Boglárka

Hámori Domonkos

Hámori Dániel

Birinyi András

Horváth Endre

Csortos Csaba

Egyéb tevékenységek:

2018. szeptember 30-án Egyesületünk tagjai egy asztalosműhelyben 17 kuvikodút készítettek el.

Résztvevők:

Hámori Boglárka

Hámori Domonkos

Hámori Krisztina

Hámori Dániel

Hámori Ottó

Horváth Endre

Csortos Csaba

A munka reggel 8-kor kezdődött, s este 6-kor végeztünk, sokat spóroltunk ezzel az egyesületnek. (Csak viszonyításképpen: az MME boltjában 20 000.- forintba kerül egy kuvikodú.)

Egyesületünk tagjai (Hámori Ottó, Hámori Dániel, Csortos Csaba) részt vettek a 2019 szeptemberében a Dunapatajon rendezett Sasriasztó Konferencián.

2018-ban először nyílt lehetőségünk az 1 % gyűjtésére. Tagtársaink áldozatos munkájának köszönhetően közel 340 000.- forintot sikerült összegyűjteni. Ezúton is köszönjük a felajánlásokat.

Minden tagtársunknak köszönjük támogatását.

Megjegyzés: a pontos gyűrűzési statisztikai adatok a gyűrűzési-szakmai beszámolókban olvashatóak.

 

Kelt: Budapesten, 2019. május 17.                                                   Csortos Csaba

                                                                                                                      elnök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beszámoló a 2018. március 15-i terepi munkáról

 

2018. március 15-én egyesületünk tagjai a Felső-Kiskunságban a szokásos előzetes felmérést elvégezték. 38 odút néztünk meg. Ebből 20-ban találtunk kuvikokat, többnyire gyűrűs madarakat, de 6 új gyűrűzés is történt. A párbaállás megtörtént, illetve folyamatban van. Pár odút kitisztítottunk, megjavítottunk.

A terepi munka során érdekes faunisztikai adatokat is gyűjtöttünk: láttunk füsti fecskét, ez viszonylag korai adat; 2 parlagi sast, 1 réti sast, túzokokat, pajzsoscankókat.

Résztvevők: Horváth Endre, Hámori Ottó, Hámori Dániel, Hámori Domonkos, Csortos Csaba

Szintén március 15-én került sor egyesületünk közgyűlésére. Legfontosabb kérdés a tisztújítás volt: Kenéz Attila elnök megbízatása 2017 őszén lejárt, s Attila nem kívánta tovább betölteni ezt a pozíciót. Így új elnököt kellett választani. A közgyűlésen Csortos Csabát választották elnöknek, aki 2022. december 31-ig vállalta a megbízatást.

 

Kelt: 2018. március 16.                                               KOE-vezetőség

Joomla templates by a4joomla