Legyél Te is kuvikvédelmi koordinátorunk, csatlakozz a gyakorlati kuvikvédelmet önkéntesen végző szakemberekhez! Számíthatsz a segítségünkre!

 
Egyesületünk - mint az MME Kuvik Munkacsoportja - 2015-től a hazai kuvikvédelmi tevékenységért felelős, azt irányító és koordináló, országos kutatási engedéllyel rendelkező szervezet, amelynek fő célja a kuvikvédelmi tevékenység megismertetése és alkalmaztatása az ország több területén, odúparkok létrehozása, elterjedési, fészkelési és más fontos adatok gyűjtése az ország területéről. A feladatok megvalósítása során az egyik legfontosabb szempont a minőségi adatgyűjtés, tárolás és feldolgozás. Ezt a honlapunkhoz készült elektronikus űrlapok teszik lehetővé a lehető legegyszerűbb kitöltési utakkal. ( Főmenű/Elektronikus ürlapok )
 
Ki lehet koordinátor?
olyan madártani gyakorlattal rendelkező nagykorú személy, aki a kutatási engedélyben és általános természetvédelmi előírásoknak foglaltaknak megfelelően végez Munkacsoportunk égisze alatt kuvikkal kapcsolatos:
 • kuvikodú-telepítést, ellenőrzést, adatgyűjtést,
 • kuvikok szakszerű gyűrűzését és befogását (gyűrűző engedéllyel!),
 • biometriai mérést, adatgyűjtést,
 • évenkénti adatszolgáltatást, Madáratlasz Programhoz kuvikos észlelések megküldését,
 • a  felsorolt tevékenységek közül természetesen akár csak egyben történő részvételi szándék esetén is örömmel vesszük jelentkezését.
Koordinátori jelentkezés menete:
 • kattintson ide, a jelentkezés kuvikvédelmi koordinátornak hivatkozásra,
 • ezt követően értelemszerűen töltse ki a megjelenő jelentkezési űrlapot (mely az elküldést követően azonnal megjelenik a fajvédelmi koordinátornál, aki a jelentkezésről visszaigazolást küld)
A jelentkezést követően a 3 további megnyitható űrlapot használva történik a koordinátori tevékenységet érintő adatok megküldése. Ezek is kitöltésüket és megküldésüket követően kizárólag a fajvédelmi koordinátornál jelennek meg és gyűlnek, adatküldés és felhasználás csak a koordinátor beleegyezésével történhet! Részletes útmutató az űrlap egyes fejezeteinél olvasható!
 
Adatközlő űrlapok a már jelentkezett KOORDINÁTOROKNAK:
 
 

2016-tól újonnan kihelyezett kuvikodúkra, 2016-ot megelőzően kihelyezett (de még funkcionáló) kuvikodúkra, 2016-tól olyan egyéb odúkra, melyek nem kuvikodúk, de volt bennük kuvikköltés (ezeket év közben, csak kuvik költés esetén kell regisztrálni!).

 • Ezen adatlappal célunk, hogy az országban korábban, vagy aktuálisan,  koordinátor, vagy a KOE által készített kuvikodú, vagy bármely más olyan madárodútípus (pl. gyöngybagoly-költőláda, „D”-odú...stb.) adata kerüljön fel, amelyben kuvikköltés volt valamely alakalommal, így országos odútérkép jöhet létre.
 • Tehát minden meglévő, vagy aktuálisan kihelyezett kuvikodú kerüljön föl, 2016-01-01-től pedig azok az egyéb odútípusok is, melyekben kuvik költés zajlik/zajlott!!! 
 
 

Minden fellelt költés esetén kitöltendő, legyen annak helyszíne kuvikodú, más típusú odú, vagy egyéb költőhely!

 
 

Minden gyűrűzött kuvikegyed esetében kitöltendő!A helyszín megnevezésnél adatbázisban szereplő odú esetén elegendő annak regisztrált száma, a többi esetben a konkrét helyszínnevet  kérjük megadni!!!

 

Adatszolgáltatás menete:

 • adatgyűjtések kezdete 2016.01.01.
 • kuvikodúk esetén a korábban (2016 előtt) kihelyezett (még funkcionáló, költésre alkalmas) kuvikodúkat is kérjük az adatbázisba feltölteni! A 2016.01.01. előtti egyéb adatok feltöltését nem kérjük! 

 

Éves útmutató a koordinátori tevékenységhez

 

Tevékenység  megnevezése

Ajánlott időszak

Elektronikus felület

Útmutató a honlapon

Pontos határidő

Jelentkezés koordinátornak (ez az első lépés a többi űrlap használatát megelőzően!)

év közben bármikor

Elektronikus űrlapok menüpont/Új koordinátorok jelentkezési lapja

Koordinátori tevékenység menü

NINCS

Odútelepítés

szeptember 01-március 01

-

Tevékenységünk menü/Kuvikvédelem

NINCS

Kihelyezett, vagy már meglévő kuvikodúk rögzítése az adatbázisba (ill. egyéb odútípusok feltöltése, amelyekben kuvik költés zajlott)

március 01. (újonnan kihelyezett, vagy már meglévő kuvikodúk); költési időben (egyéb odútípusok, amiben kuvik költés történik)

Elektronikus űrlapok menüpont/Kuvikodúk feltöltése adatbázisba

Koordinátori tevékenység menü

március 01. / augusztus 01.

 

Kuvik költések ellenőrzése (odú, egyéb költőhelyek)

május 20 - június 15 (adott évi költésidőbeli eltolódások függvényében)

-

-

NINCS

Kuvik költési adatok rögzítése az adatbázisba

május 20 - június 15 (adott évi költésidőbeli eltolódások függvényében)

Elektronikus űrlapok menüpont/Kuvik költési adatok beküldése

Koordinátori tevékenység menü

augusztus 1.

Kuvik gyűrűzési adatok rögzítése az adatbázisba

költési időben és egész évben

Elektronikus űrlapok menüpont/Kuvik gyűrűzési adatok beküldése

Koordinátori tevékenység menü

december 31.

 

A terepi munkát elősegítve űrlapjaink jobb felső sarkában egy nyomtatási ikont is elhelyeztünk, így terepre az űrlapok elvihetők, feltöltéskor csak átmásolásuk szükséges. A pontos helyrögzítéshez (GPS-adatok) ajánljuk a számítógépre és okostelefonra is letölthető ingyenes Google Earth programot! A beérkező adatokat a fajvédelmi koordinátor egy egységes adatbázisban menti. Az adatok műholdas térképrendszerre is felkerülnek, így segítve az odútérkép, költéstérkép és előfordulás-térkép létrejöttét. A koordinátorok részére saját adataikat a fajvédelmi koordinátor kérésre év közben bármikor megküldi. Harmadik félnek adatot (kivéve hatóság, MME vezetősége) nem szolgáltatunk!

 
Kérdés esetén segítség kérhető a következő e-mailen: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
Joomla templates by a4joomla